VARIA BY KARL LEUTHENMAYR

Művészi függönyök, díszveretek vagy tapéták: Karl Leuthenmayr vállalkozása, a Variaolyan dekorációs részletekkel foglalkozik, amelyek teljessé teszik a stílusos enteriőrt.

"Mi a szép – és hol kezdődik a giccs?" – kérdezi Karl Leuthenmayr. "Nehéz kérdés, amikor a stílusról van szó. A jó ízlés az, amikor valamit a megfelelő környezetbe, szituációba helyezünk." Meggyőző megfogalmazás. Leuthenmayr új kreációjaaz"optikai szál"-nak nevezett csillogófonalfüggönyjól megvilágítja a felvetést. A megfelelő környezetben – mondjuk egy stílusos kirakatban, vagy kiállítási standon – gyakorta megjelenhet. Olcsó műanyagbútorokkal, plüssszőnyeggel és virágos tapétával kombinálva azonban a csillogó függönnyel kapcsolatban már inkább fenyegetne a giccs veszélye. Leuthenmayr magasra tette az esztétikai mércét a Varia szortimentjével kapcsolatban, mely azonnal igazolást nyer egy finoman mintázott damaszt, organza, tüll, és a kimeríthetetlen színválasztékban ragyogó, selymekből készült nemes függönyanyagok, vagy a művészi címerek, a saját öntödében készített,dekoratív sárgarézveretek láttán. Mindezek láthatóak a müncheni bemutatóteremben, ahol 600 különféle finom anyagot kínál, egyet-egyet akár 100 színárnyalatban is. Mindehhez találhatunk dekorációs termékeket, például függönykarnisokat, különféle, a 18 században XV. Lajos udvarában használt veretek másolatait, rendkívüli tapétákat, értékes paszományokat és tűzálló textileket.

Karl Leuthenmayr

Karl Leuthenmayr csaknem 40 éve vezeti, "a szakkereskedések, építészek és dekoratőrök beszerzési forrásaként" definiált, világszerte, Párizsban, Münchenben, Londonban és Miamiban is jelen lévő vállalkozását, a Variá-t. A dekorációs szakember nemes anyagok iránti szenvedélye már fiatal korában megmutatkozott. "Lenyűgözőnek találtamaz antik bútorok damasztkárpitjait. Mindig is kíváncsi voltam, hogyan készül a damaszt"- emlékezik vissza. A francia textilgyártó MercierFreres-nél töltött tanulóévek után először az USA-ban tevékenykedett, majd 1972-ben Párizsban megnyitotta saját üzletét. Az angol iskolákban végzett, fiatal német férfi leginkább nemzetközi kereskedelemre volt berendezkedve, de hamarosan bútorszövet értékesítésre szakosodott. Textil-kollekciókat tervezett, amelyeket kárpitozott bútort készítő cégeknek értékesített. "Nagyon fontos, hogy mindig legyenek ötleteink. A gyártásnál a kreativitás nagy jelentőséggel bír, és tudni kell azt is, mi az, amire a vevőnekszüksége van." – mondja a stílusszakértő. Amikor a francia kormány 1975-ben elrendelte, hogy a nyilvános helyeket tűzálló berendezéssel kell ellátni, a Varia azonnal – és nagy sikerrel - megkezdte tűzálló textilek gyártását.

Flitteres anyag, vagy fémlánc is szolgálhat függönyként – honnan valók az új ötletek? "A legjobb ötletek életem során gyártási hibákból és megfigyelésből származtak. Valami rosszul működik – és abból születik egy ötlet, hiszen valami újat kell csinálni" – meséli a 70 esztendősLeuthenmayr. "A fonalfüggöny például a légyfogó szalagra vezethető vissza." Segítségére van még a szép és különleges dolgok, a minőség iránti érzéke, első osztályú kézműves szakértelme."Semmi sem túl drága, ha szép. Természetesen meg kell találni hozzá a vevőt, és ez Németországban nem olyan egyszerű." – teszi hozzá sajnálkozva. Nagy jelentőséget tulajdonít az online-kereskedésnek, naponta tárgyal skype-onnémet web-tervezőjével Bangalore-ból, vagy a francia paszománykészítőkkel. Közben könnyedén vált angolról franciára – amivel biztosan pluszpontot szerez partnereinél, akik közöttkirályi házak, kastélytulajdonosok, színházak, szállodák, vásár- és kiállítás rendezők is megtalálhatóak. A Varia kínálatával áprilisban a laim-i kastélyban rendezett "Textil Tavasz Münchenben" elnevezésű rendezvényen ismerkedhetnek meg az érdeklődők.